از مسائل زیست محیطی شهرستان پردیس چه می دانیم؟

از مسائل زیست محیطی شهرستان پردیس چه می دانیم؟ به گزارش فست تریپ به دنبال صدور مجوز زیست محیطی برای ساخت متروی تهران - پردیس برخی دیگر از مشکلات محیط زیست پردیس مانند مکان یابی آن عنوان شد.



به گزارش فست تریپ به نقل از ایسنا شهرستان پردیس در آذر ماه ۱۳۹۱ متشکل از بومهن و جاجرود (ارتقا یافته) در تابعیت استان تهران به وجود آمد. برپایه مصوبات جدید در حوزه تقسیمات کشوری و ابلاغیه های عبدالرضا رحمانی فضلی - وزیر کشور - در سال ۱۳۹۹، بخش مرکزی به مرکزیت شهر پردیس تاسیس و روستاهای خسرو آباد و سعید آباد در بخش جاجرود هم به شهر ارتقا یافتند ازاین رو شهرستان پردیس با مساحت ۲۷۶ کیلومتر مربع از ۳ بخش مرکزی، بومهن و جاجرود، ۴ شهر پردیس، بومهن، خسروآباد و سعید آباد و ۵۵ آبادی، روستا، نواحی کارگاهی، مناطق زراعی تشکیل شده است. محدوده جغرافیایی این شهرستان از روستای «تلو» در «سرخه‏ حصار» شروع می شود و تا انتهای بخش بومهن ادامه دارد.

با رسانه ای شدن صدور مجوز زیست محیطی برای ساخت متروی تهران - پردیس، بار دیگر مشکلات محیط زیستی این منطقه در کانون توجه قرار گرفت البته به قول رضا اقتدار - مدیرکل دفتر مدیریت زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست - ۲۰۰ متری که این قظار شهری روی زمین حرکت می کند، با این که داخل پارک ملی خجیر است اما منطقه بکری نیست.

مهدی نبی یان در گفت و گو با ایسنا ضمن بیان این که متروی پردیس را می­ توان به شرط رعایت موازین محیط زیستی بعنوان گزینه­ ای قابل اجرا پذیرفت، به نکاتی درباره برخی دیگر از تبعات محیط زیستی ساخت پردیس اشاره نمود که به شهر زیر است:
* آزادراه تهران – پردیس با وجود این که تعداد زیادی تونل و پل دارد و این پل ­ها و تونل ها می­ توانند بعنوان روگذر و زیرگذر برای جابجایی حیات وحش عمل کنند اما عملا راه اندازی چنین آزادراهی در کنار توسعه ساخت و ساز در این منطقه بر کریدور مهاجرتی حیات وحش بخصوص مهاجرت قوچ و میش البرز مرکزی - که در گذشته از پارک ملی لار و منطقه ورجین به پارک ملی خجیر و سرخه­ حصار صورت می­ گرفت - تاثیرمنفی زیادی گذاشته است.
*مکان یابی شهر پردیس از ابتدا اتفاق بسیار غلطی بود. بارگذاری شهر پردیس با ساختمان های ۱۰ طبقه و بیشتر در یک منطقه کوهستانی اقدام اشتباهی بوده­ است چونکه این منطقه تا کمتر از۳۰ سال پیش یکی از زیستگاه های با تنوع زیستی قابل توجه در شرق شهر تهران بود و امروز ناچار به مدیریت تبعات تصمیمات غلط گذشته هستیم.

* اراضی شهرک زیتون یکی از عوامل تهدیدکننده پارک ملی خجیر و سرخه حصار است. این شهرک به صورت غیرقانونی در پارک ملی سرخه حصار باوجود هشدارهای کارشناسان محیط زیست همچنان درحال توسعه است و تخریب بسیار گسترده ای رخ می دهد و این ساخت و سازها در دامنه­ های پر شیب درحال رسیدن به قله کوه است.





منبع:

1400/05/14
11:07:25
5.0 / 5
2556
تگهای خبر: تونل , ساخت و ساز , مترو , مهاجرت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
Fast Trip

فست تریپ

حمل فوری مسافر و کالا

fasttrip.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فست تریپ محفوظ است