رییس كمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران :

روح طرح تفصیلی شهر بیشتر به منافع خصوصی توجه داشته است

روح طرح تفصیلی شهر بیشتر به منافع خصوصی توجه داشته است به گزارش فست تریپ رئیس كمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با طرح این پرسش كه چرا هویت و حقوق عمومی جامعه در معماری و آثار معماران ما و در شهرها و به ویژه پایتخت مورد توجه قرار نمی گیرد؟ اظهار داشت: آثار معماری ما در طول دهه های اخیر بیشتر از اینكه به حقوق عمومی انسان ها و جامعه شهری توجه داشته باشد، بیشتر تحت تاثیر منافع شخصی عده قلیلی بعنوان سرمایه گذار توجه داشته و گاها در جهت سوداگری عمل شده است و در اصل معماری و برخی معماران با جولانگاه شدن سوداگری در شهرها، نه تنها مقابله نكردند بلكه به نهادینه شدن این رویكرد كمك هم كرده اند.


به گزارش فست تریپ به نقل از ایسنا، محمد سالاری طی سخنانی در مراسم روز ملی معمار كه توسط سازمان نظام مهندسی استان تهران و با حضور جمع كثیری از معماران، مسئولین و اساتید و كارشناسان حوزه معماری شهر تهران و كشور برگزار شد، ضمن تبریك روز ملی معمار و ابراز تاسف از حادثه غم انگیز سیل اخیر اظهار داشت: امیدوارم این حادثه طبیعی كه امكان دارد در هر كشور و با هر اقلیمی اتفاق افتد نقطه عطفی برای تغییر در باور عمومی جامعه و تحولات مبنایی در نظامات تصمیم گیری و تصمیم سازی كشور در همه سطوح، به ویژه حوزه شهرسازی ومعماری باشد. همانطور كه حادثه بم هرچند برای ما خیلی تلخ بود و تلفات انسانی بسیار گسترده تری هم داشت اما نقطه عطفی برای اصلاح مقررات ملی ساختمان و آیین نامه 2800 زلزله شد.
وی افزود: در حادثه فراگیر سیل اخیر كه اغلب استان های كشور را درگیر كرد، شاهد بودیم، شهرها و خانه هایی بیشترین صدمه را دیدند كه در اماكنی نامناسب ساخته شده بودند و باید گفت متاسفانه طرح هایی كه توسط مراجع ذیصلاح تصویب و سپس عملیاتی شده، بدون توجه به پیوست های مطالعاتی و اصول شهرسازی و معماری در كشور ما بوده است.
سالاری در ادامه با بیان اینكه، بعنوان یك عضو شورای شهر و عضو كمیسیون شهرسازی و معماری دغدغه هایی در این عرصه دارم كه به آنها می پردازم، اظهارداشت: چرا هویت و حقوق عمومی جامعه در معماری و آثار معماران ما و در شهرها و به ویژه پایتخت كشور مورد توجه جدی قرار نمی گیرد؟ به عبارت دیگر آثار معماری ما در طول دهه های اخیر بیشتر از اینكه به حقوق عمومی انسان ها و جامعه شهری توجه داشته باشد، بیشتر تحت تاثیر منافع شخصی عده قلیلی بعنوان سرمایه گذار توجه داشته و گاها در جهت سوداگری عمل شده است و در اصل معماری و برخی معماران با جولانگاه شدن سوداگری در شهرها، نه تنها مقابله نكردند بلكه به نهادینه شدن این رویكرد كمك هم كرده اند و این نكته مهمی است كه باید به چرایی آن بپردازیم و در صدمه شناسی این چرایی به یك دغدغه واحد برسیم.
بی توجهی به حق به شهر در معماری و شهرسازی
رئیس كمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران افزود: چرا طی دهه های گذشته علیرغم اتفاقات خوبی كه توسط برخی معماران در كشور افتاده اما به طور كلی جایگاه معماری و آثار معماری سیر نزولی داشته و ما برای صحبت در مورد اصالت و جایگاه تمدن معماری در كشورمان باید به زمان های خیلی دور اشاره نماییم و از دل تاریخ خیلی گذشته مثال بیاوریم؟ چرا معماری و آثار معماری و كالبد شهرهای ما تحت تاثیر اصول و مبانی حق به شهر نبوده و بیشتر تحت تاثیر سوداگری هایی از جانب اشخاص یا نهادها بوده است؟
روح طرح تفصیلی بیشتر به منافع خصوص توجه داشته است
وی افزود: چرا طرح های توسعه شهری ما همچون طرح های جامع و تفصیلی و ضوابط ملاك عمل معماری و شهرسازی ما به منفعت عمومی و حق به شهر توجه جدی نكرده است؟ مگر طرح های توسعه شهری توسط شهرسازان، معماران، كارشناسان و جامعه حرفه ای تهیه نشده و در مراجع ذیصلاح از آن دفاع نكرده اند تا به تصویب برسد؟ مگر مجموعه اقداماتی كه حداقل طی یك دهه گذشته صورت گرفته، در نتیجه ابلاغ طرح تفصیلی كه سال 91 ابلاغ گردید نیست؟ چرا روح طرح تفصیلی ما بیشتر از اینكه به منافع جامعه توجه كند به منافع خصوصی اقلیت شهر توجه كرده است؟
سالاری خاطرنشان كرد: نتیجه اجرای همین طرح ها و ایده ها و رویكرد مسلط بر معماران و شهرسازان سبب شده كه شهرها از مردم گرفته شود و در اختیار منافع اقلیت سرمایه گذاری و گاها سوداگر و در اختیار خودروها قرار گیرد. مگر این طرح ها و ایده ها توسط جامعه حرفه ای ما عرضه نشده و در مراجع ذیصلاح به تصویب نرسیده است؟چرا جامعه حرفه ای در مقاطعی كه این طرح ها در حال تصویب بودند، كنشگری لازم و مناسب را نداشته اند؟ چرا حق به شهر كه یك حق عمومی و جمعی است در آثار معماری ما كمرنگ تر شده است؟
این عضو شورای شهر تهران افزود: ما در گذشته باغ شهرهایی داشتیم اما امروز همین باغ شهرها تحت تاثیر طرح های توسعه شهری كه شهرسازان تدوین و تصویب كرده اند و معماران ساختمان های آنرا طراحی می كنند از دست رفته اند. حالا باید به صدمه شناسی این موضوعات پرداخت و از گذشته درس گرفت تا بتوانیم در آینده علم و هنر معماری را در جهت منافع عمومی هدایت و راهبری نماییم.
لزوم توجه معماران و شهرسازان به مبانی و مكاتب نظری
سالاری در ادامه با تاكید بر ضرورت توجه معماران و شهرسازان به مبانی و مكاتب نظری اظهار داشت: آثار معماری و شهرسازی فاخری كه از تاریخ گذشته و معاصر در كشور ما وجود دارد نتیجه كار افرادی است كه در عمل، به مبانی و مكاتب نظری توجه ویژه ای داشته اند. امروز باید در دانشكده های معماری و شهرسازی به دانشجویان، اندیشه و تفكر بیاموزیم، معماری و شهرسازی فقط طراحی نیست ما باید چگونه فكر كردن و چگونه خلق كردن را آموزش دهیم تا شهرسازان و معماران منبعث از مكاتب و نظریات و منفعت عمومی جامعه، خلق آثار كنند تا آن اثر همیشه فاخر بماند.
وی ادامه داد: متاسفانه امروز مشاورین املاك به تبیین مبانی معماری می پردازند و بناها را بر مبنای شاخص های مد نظر خودشان به جامعه شهری معرفی می كنند، چرا معماران، شهرسازان و حرفه مندان ما و سازمان نظام مهندسی با این ظرفیت عظیم كارشناسی، در این زمینه رسالت اصلی خویش را انجام نمی دهد؟ چرا شورای شهر در طول فعالیت خود نتوانسته رسالت خویش را مبتنی بر مشاركت و تضارب آراء با معماران و شهرسازان به خوبی ایفا كند؟ این ها همچون دلمشغولی هایی است كه در فضاهای عمومی می بینیم اما حالا علیرغم گذشته نه چندان خوبی كه داشتیم امیدواری های زیادی داریم كه در این مقطع تاریخی شاهد یك پارادایم جدی در توجه به جایگاه معماری و معماران بعنوان آفرینندگان تمدن و هویت شهرها و كشور باشیم.
رئیس كمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران خاطرنشان كرد: من بعنوان یكی از نمایندگان مردم در شورا به این نتیجه رسیدم كه تا زمانی كه نتوانیم موضوعات راهبردی و كلیدی و زیربنایی را به دغدغه و باور عمومی و مطالبه عمومی در جامعه تبدیل نماییم، بطور قطع راه به جایی نخواهیم برد. همانطور كه در این دوره از شورا علیرغم وجود تنگناهای مالی مدیریت شهری با اتكا به مطالبه گری و توانستیم مصوبه برج باغ را پس از 12 سال لغو و آنرا تبدیل به خانه باغ با حداقل بارگذاری ممكن نماییم، در صورتیكه در گذشته این اعتقاد وجود داشت كه لغو این مصوبه منجر به اعتراض مردم و ایجاد مشكلات جدی در اداره شهر می شود.
نقش رسانه ها در مطالبه گری جامعه
وی با اشاره به نقش رسانه ها و فضای مجازی در اطلاع رسانی درست و به موقع در مطالبه گری جامع اظهار داشت: امروز با وجود فضای مجازی ركن چهارم دموكراسی به معنای واقعی محقق شده است و این یك سرمایه خوب است و در این فرصتی كه پیش رو داریم، می توانیم مبتنی بر مشاركت جامعه شهری و حمایت بی بدیل فضای رسانه ای عمل نماییم.
سالاری افزود: ما به نوبه خودمان در كمیسیون شهرسازی و معماری اقدامات خوبی را آغاز كردیم و برای نخستین بار كمیته نما را با هدف احترام به حق عمومی شهر و ساماندهی سیما و منظر شهری و هویت بخشی به آن تشكیل دادیم و امروز تمام نقشه های نمای ساختمان های شهر تهران كه حداقل حدود 12 هزار پرونده در سال است، در كمیته های نما با حضور معماران و طراحان شهری و حرفه مندان مورد بررسی قرار می گیرد، هرچند نقدهای جدی به این كمیته ها وجود دارد و در آنجا خلاقیت های معماران گاها تحت تاثیر قرار می گیرد اما این یك مرحله گذار است وقطعا در آینده و ادامه كار اتفاقات خوبی در این عرصه رخ خواهد داد. ما در اقدامی دیگر به باعث مصوبه ای شهرداری تهران را ملزم كردیم كه در بازه زمانی كوتاهی مبادرت به تعطیلی شوراهای معماری كند و كمیته نما و شوراهای توافقات در چارچوب كمیته معماری و جایگاه معمارانه به فعالیت بپردازند. هچنین در دوره چهارم شورا خانه استاد لرزاده به پیشنهاد من و آقای مسجد جامعی تبدیل به خانه معمار شد و بزودی هم ایجاد نخستین موزه معماری كشور را در پایتخت استارت می زنیم.
وی ادامه داد: من معتقدم با دغدغه های بوجود آمده در جامعه، حالا ما در آستانه یك رنسانس در حوزه معماری و طراحی شهری قرار داریم و رسالت معماران و شهرسازان اینست كه در این برهه تاریخی به مبانی و اصول اساسی معماری وشهرسازی توجه جدی داشته باشند.



1398/02/05
15:19:41
5.0 / 5
5264
تگهای خبر: آموزش , خودرو , شهرداری , شهرسازی
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
Fast Trip

فست تریپ

حمل فوری مسافر و کالا

fasttrip.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فست تریپ محفوظ است