عضو شورای شهر تهران:

همه شمول بودن محیط های شهری نشانه مدنیت و ارتقای حس شهروندی است

همه شمول بودن محیط های شهری نشانه مدنیت و ارتقای حس شهروندی است فست تریپ: عضو شورای شهر تهران اظهار داشت: همه شمول بودن محیط های شهری برای گروه های مختلف سنی، جنسی و اجتماعی باعث افزایش حضور مردم و نشانه مدنیت و ارتقای حس شهروندی است.



به گزارش فست تریپ به نقل از مهر زهرا نژادبهرام در جلسه علنی شورای شهر تهران در نطق پیش از دستور خود اظهار داشت: متناسب بودن ابعاد فضا و هم چنین مبلمان شهری می تواند نقش مهمی در تأمین آرامش ذهنی كاربران داشته باشد. امروزه ساخت وسازهای غیر اصولی در فضاهای شهری سبب گردیده تا شاهد عدم مطلوبیت این فضاها باشیم. به صورتی كه گاهی در بعضی از سكونت گاه ها ابعاد فضاها و مبلمان مربوطه كه می بایست مطابق با كاركرد اصلی آن باشد، هماهنگی لازم را با خصوصیات استفاده كنندگان نداشته و موجبات ناكارآمدی فضاها را فراهم می سازد.
متن نطق پیش از دستوری این عضو شورای شهر تهران به شرح ذیل است:
ماه اسفند همواره پر از اتفاقات مبارك و خوب بوده است روزهای مقاومت و پیروزی دراین ماه در طول تاریخ سیاسی كشور معنا دار بوده و روزهای حیات و استقبال از سالی نو و امیدی دوباره.
امسال هم به علت میلاد مبارك حضرت زهرا(س) این ماه مزین به نام این حضرت و روز زن در ایران شده است روزی كه در اثر یك اتفاق تاریخی با ۸ مارس روز جهانی زن همزمان شده و این مبین لزوم نگاهی دوباره به مسئولیت ها و ضرورتها است.
دراین ماه ۲۹ اسفند و سالروز ملی شدن صنعت نفت با همت یكی از بزرگان تاریخ سیاست این كشور یعنی دكتر محمد مصدق روبرو هستیم انسانی كه توانست با اتكا به مردم بزرگترین سرمایه این كشور یعنی نفت را به دامان ملت بازگرداند. دراین ماه استقبال از بهار رقم خورده، بهار طبیعت كه به بهار زندگی پیوند خورده و شوری برای شكفتن و مهری برای دوباره دیدن و دوباره دوست شدن را با خود همراه كرده است.
وی ادامه داد: كلامم را در سه بخش بیان می كنم.
بخش اول: نگاهی به اسفند شورای شهر پنجم
هدف از این بخش نگاهی به آنچه كردیم و پیش رو داریم است:
۱ -آنچه كردیم ریل گذاری بود و آنچه در پیش داریم اقدامی از جنس اجرا
۲- آنچه كردیم جستجوی نقاط ضعف و قوت بود و آنچه در پیش داریم برنامه ریزی و اقدام است، ۳- آنچه كردیم تبیین رویكردها بود و آنچه می نماییم نظارت بر عملیاتی شدن رویكرد ها ۴- آنچه كردیم بررسی و تصویب بودجه بود و آنچه می نماییم كوشش برای عملیاتی شدن ان است ۵- آنچه كردیم شناسایی دو معضل بزرگ شهر تهران یعنی الودگی هوا و ترافیك بود و ۶- آنچه كردیم تصویب بودجه ای درخور برای این دو هدف بود بودجه سند نگاهی ما به شهر و مردمان شهر بود كه برای نخستین بار در تاریخ بودجه ریزی شهر در اینه شفافیت مباحث كارشناسانه را پیگیری كردیم و با تاكید بر اهداف ذكر شده بودجه ای هدفمند را تعریف كردیم آنچه كردیم سازماندهی و ساماندهی بود و آنچه انجام مید هیم برنامه ریزی و كنترل است شورای ۲۱ نفره مفتخر است كه در تاریخ ۵ دوره شورای شهر به تصویب طرح ها و لوایح فراوان و زیاد دل نبسته بلكه به بهره گیری از قوانین تنظیم یافته پیشین و رفع كاستی ها برای عمل نكردن به قوانین پرداخته است. شورای ۲۱ نفره دور پنجم مفتخر است كه به رغم همه كاستی های و مشكلات در تمام لحظات این ۶ ماه در كنار شهر وندان بوده و بر تعهداتش با شهروندان در خصوص شفافیت و پاسخگویی باقی مانده است ( وجوود بیش از ۴۰ جلسه علنی مبین این مهم است ). این شورا مفتخر است كه با حضور مردان و زنان كارآزموده تلاشی سخت را برای شناسایی منافذ فساد برانگیز شروع كرده و از پشتیانی شهروندان برخوردار می باشد.
بخش دوم: روز زن و روز جهانی زن
موضوع زنان و زن در جریان اصلاح طلبی در تفاوت رویكردها است. اصلاح طلبان با تاكید بر مقام انسان و باور اینكه زن بودن و مرد بودن تفاوتی در ماهیت انسانی آنها تولید نمی كند و مصداق این رویكرد را جایگاه بلند مرتبه حضرت زهرا ( س) و نگاه عمیق و جدی و انسانی حضرت رسول به وی را، می دانند.
زن در نگاه اصلاح طلبی انسانی توانمند و هوشمند است كه در مقام بندگی با برادران خود همسان است و در مقام تقوا هیچ تفاوتی با دیگران ندارد.
در نگاه اصلاح طلبی گام های رو به جلو برای زنان و مردان ربطی به جنسیت آنها ندارد و آنچه تفاوت ها را معنا می كند سلیقه ها و ذائقه هاست.
در نگاه اصلاح طلبی كه امروز ما منادیان ان هستیم و شهروندان تهرانی ان را برای مدیریت شهری انتخاب كرده اند زنان به دلایل تاریخی فرهنگی و اجتماعی از صحنه اجتماع دور نگه داشته شده اند و لازم است شرایط مناسب برای رفع این مسائل فراهم گردد.
در نگاه اصلاح طلبی راهكار برون رفت از این مسئله تاریخی تولید سهمیه مثبت و ریل گذاری مناسب برای جلب مشاركت زنان و حذف اقدامات دور نگاه داشتن زنان از ظرفیت های اجتماعی – سیاسی جامعه است.
در نگاه اصلاح طلبی زنان خود به وظایف مادری و مردان خود به وظایف پدری جامعه عمل می پوشانند و خود كارآزموده این مهم هستند چراكه نقشهای آنها وابسته به جنس آنهاست اما بعنوان اعضا جامعه این مهم با تبعیض روبه رو شده و این جامعه بوده كه این تبعیض را بوجود آورده نه زنان و نه مردان هیچ یك با جریان تبعیض همراه نیستند. از این رو رفع كلیه اشكال تبعیض ضد زنان یكی از مهم ترین مولفه های گفتمان ساز جریان اصلاح طلبی است. بنابراین پرداختن به مسائل زنان نه در مناسبت ها و زادروزها بلكه در متن گفتمان اصلاحات است.
زبان سخن در ادبیات اصلاح طلبان ادبیات مردم محورانه است و پایگاه رای آوری آنان مردم هستند بنابراین باید روند گفتگو میان شورای شهر و مردم در عرصه مكانیسمی جدید تعریف شود. مكانیسمی كه مدیریت شهری جدید منادی و مبدع آن است.
در نگاه اصلاح طلبی و جمهوری اسلامی ایران به بیان رهبر كبیر انقلاب مردم ولی نعمت ما هستند پس ابزار سخن با مردم را بیاموزیم.
در روزهای گذشته وقایعی به وقوع پیوست كه لازم است بار دیگر به دنبال جستجوی راهكار گفتگو با مردم از نگاه پذیرش انواع شكاف های موجود در جامعه بخصوص شكاف نسلی و شكاف جنسیتی و شكاف طبقاتی بود. شكافهایی كه اگر برنامه ریزان و تصمیم گیران هرچه زودتر برای آنها راهكار برون رفت را جستجو نكند به گودالهای عمیق مبدل خواهد شد.
برخورد با حجاب و رفتاری موسوم به دختران انقلاب از این دست است. سوالاتی كه حادث شده و پاسخ هایی كه درخور نبوده و حتی به صورت امنیتی درآمده است. لازم است با اتكا به رویكرد رهبری انقلاب برای تولید كرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه به بسط این كرسی ها در جامعه روی بیاوریم و مسائل زنان را با تولید فرصت های گفتگو در جهت پاسخ به سوالات و رفع ابهامات و تغییر در رفتار مرتفع نماییم.
حضور زنان در مسابقات ورزشی و.... همه مصادیقی از طرح مسائلی تازه در حوزه اجتماع دارد بدانیم كه رفتار انتظامی و امنیتی را برای گفتگو با زنان و همشهریان نباید بعنوان اولین راه تجربه نماییم
بخش سوم: لزوم نشر عدالت در شهر
شهرها پدیده ای چند كاركردی و چند وجهی هستند كه در زمره پیچیده ترین سیستم های انسان ساخت شناخته شده توسط بشر محسوب می شوند و آنچه باعث سرزندگی فضاهای عمومی و ارتقای كیفیت محیط شهری می گردد حضور مردم و تعاملات اجتماعی میان آنها فارغ از سن، جنسیت، نژاد، قومیت، گروه بندی اجتماعی و توانایی های فردی می باشد.زنان، دارای حقوق شهروندی در استفاده از این فضاها می باشند، چون همه شمول بودن محیط های شهری برای گروه های مختلف سنی، جنسی و اجتماعی باعث افزایش حضور مردم و نشانه مدنیت و ارتقای حس شهروندی است.
متناسب بودن ابعاد فضا و هم چنین مبلمان شهری می تواند نقش مهمی در تأمین آرامش ذهنی كاربران داشته باشد. امروزه ساخت وسازهای غیر اصولی در فضاهای شهری سبب گردیده تا شاهد عدم مطلوبیت این فضاها باشیم. به صورتی كه گاهی در بعضی از سكونت گاه ها ابعاد فضاها و مبلمان مربوطه كه می بایست مطابق با كاركرد اصلی آن باشد، هماهنگی لازم را با خصوصیات استفاده كنندگان نداشته و موجبات ناكارآمدی فضاها را فراهم میسازد. رویكرد جنسیتی در برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری مبتنی بر نیازهای مردان به ایجاد فضاهای مردانه منجر شده و شهرسازی را دچار نوعی كوری جنسیتی كرده است. ازاین رو حضور زنان در فضا حق مسلم زنان است و آنان هم همانند مردان باید از شرایط برابر برای حضوردر فضاهای شهری برخوردار باشند. برنامه ریزی جامع محور و تولید تغییر در شبكه معابر در قالب رویكرد انسان این فرصت را به شهروندان می دهد كه فارغ از هرنوع محدودیت فیزیكی از فضای شهری بهره ببرند.
سیستم حمل ونقل عمومی كه دارای زیرساخت های گسترده و مطلوب باشد، برای زنان اهمیت بیشتری نسبت به مردان دارد و می تواند فرصت اشتغال و جابه جایی در شهر را برای آنها به مراتب افزایش دهد. این مورد بخصوص برای زنان طبقه پایین و زنان كارگر كه وابستگی این قشر به حمل ونقل عمومی بیشتر است، اهمیت مضاعفی دارد. یكی از انتقادات جدی كه از منظر زنانه به رویكرد برنامه ریزی شهری در دوره گذشتهبه شهرداری تهران مطرحمیشد، قربانی كردن حمل ونقل عمومی به پای توسعه بزرگراه هاست. در همین راستا طبق پژوهشی كه شورای شهر تهران در آبان ماه ۱۳۹۲ با عنوان «طرح سنجش عدالت در تهران» انجام داد نشان میدهد نرخ مالكیت خودرو در مناطق پایین و بالایپایتخت بیش از ۵۰ درصد با هم تفاوت دارد كه می توان به سهولت متوجه شد رقم این اختلاف در مورد زنان بسیار بالاتر است و عدم توجه به حمل ونقل عمومی به نفع حمل ونقل خصوصی (بزرگراه ها) مستقیما زنان فرودست را تحت تاثیر قرار می دهد. بویژه این كه اغلب مناطق فقیرنشین و كارگری از مراكز كار و اشتغال قلب شهر فاصله بسیار زیادی دارند.
از سوی دیگر به علت تشدید مشكلات اقتصادی، به گواهی آمارهای رسمیقریب به ۶۰۰۰ نفر از ساكنین پایتخت دستفروشی را بعنوان راهی برای امرار معاش انتخاب كردند. به علت آنكه زنان در بحران های اقتصادی اولین كسانی هستند كه از چرخه اقتصاد رسمی كنار گذاشته می شوند، بخش عمده از این كسبه پایتخت را علی رغم شرایط سخت محیط كاری زنان تشكیل میدهند، ازاین رو دستفروشی برای خیلی از افراد بویژه برای بخشی از زنان فعالیتی حیاتی است كه با اتخاذ رویكردهای خلاقانه در مدیریت شهری این پدیده می تواند بدیلی برای همه تلاش های برنامه ریزان به منظور زنده كردن فضاهای عمومی و تولید امنیت در فضاهای شهری برای زنان باشد. ازاین رو لازم است در دوره جدید مدیریت شهری ساماندهی و تعریف فضاهای مناسب برای كسب و كار آنان در اولویت جدی قرار گیرد.
به طور كلی وقتی این گزاره كه سهم زنان در عرصه های اجتماعی و مدیریت افزایش یابد را مطرح می نماییم، منظور این است كه زنان هم مانند مردان تجربه كاری به دست بیاورند كه چطور رفتار حرفه ای داشته باشند و وقتی ما به آن ها فرصت ندادیم كه استعدادهایشان در عرصه های اجتماعی را نشان دهند، طبیعی است كه تجربه كافی برای مدیریت نداشته باشند و در رفتارهای خود دچار چالش شوند. زنان به علت حس انسان دوستانه، سلامت كاری و مطالبه گری بیشتر، با حضور گسترده در عرصه تصمیم گیری و سیاست گذاری های ملی و محلی، مسائل و نقصان های جامعه و شهر را بصورت جدی تر پیگیری خواهند نمود. راهبرد صحیح، افزایش كمی و كیفی حضور زنان در جامعه، پیگیری جدی برای افزایش ایمنی و امنیت و كاستن از تبعیض جنسیتی است كه مدیریت شهری جدید این رویكرد و مساله را بعنوان یك بایستگی و دغدغه اساسی در دستور كار قرار دهد.

1396/12/15
14:08:20
5.0 / 5
5636
تگهای خبر: آرامش , بزرگراه , تولید , شهروند
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
Fast Trip

فست تریپ

حمل فوری مسافر و کالا

fasttrip.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فست تریپ محفوظ است